Tuesday, October 21, 2008

Hullu juttu, osa1

Kylläpä eilen teki moneen otteeseen oksettamaan kun katsoin TV2:sen Hullu juttua (20.10.08). Itse formaatti - jossa tämä 'loppu-kevennys-mies' tekee ajankohtaisohjelmaa tällä 'hullulla' tavalla - olisi jo sinänsä räyhäyksen arvoinen, mutta jätetään se tähän.
Eilen aiheena oli valvontayhteiskunta, esitettynä muka-kysymyksenä: "onko se hyvästä vai pahasta"? Johon tuli koko ohjelman ajan vastauksia/mielipiteitä niin pinnan päällä kuin allakin. Koitan tässä poimia niitä pointteja.

Valvonta on hullu juttu. Niin, hyvä topiikki. Sana 'hullu':han tarkoittaa tässä nuorison 'crazy':ä, samalla tavalla kun 'paha' on hyvä. Ohjelman ensimmäisessä osiossa kysytään onko kännykän paikantaminen "uhka yksyityydelle, vai jotain muuta?". Jotain muuta? Mitä helvetin muuta? No se selviää nopeasti, kun haastetellaan täällä Oulussa pitkään kadoksissa olleen nuoren miehen äitiä. Etsinnöissä ei saanut käyttää kännykkäpaikannusta, koska kadonnutta ei epäilty rikoksesta. Näin ohjelma vastaa kysymykseensä: 'jotain muuta' on hengenvaarallista typeryyttä.

Seuraavassa osiossa herra tietosuojavaltuutettu saapuu kertomaan Oulun poliisin erheellisestä lakitietämyksestä. "silloin kun hätätilanne päällä, niin tietysti nämä tietosuojasäännökset - lähtökohtaisesti väistyvät". Viiden sekunnin 'pieleen' mennee paikannuksen jälkeen juontaja tuo taas ilmi mielipiteensä "Meidän ei siis pidä pelätä välinettä, kännypaikannusta. Vaan olla iloinen niistä mahdollisuuksista mitä se antaa." Tämä oli kysymys?
Seuraavaksi ohjelma siirtyy Kotkaan jossa kameravalvonta näyttää olevan hyvässä vauhdissa. Taas juontaja osoittaa mielipiteensä 'sanoilla': valvontakamerat, ovatko ne inhottava kyttäystä vai tervetullutta kontrollia?. 'Onko äitinne likainen huora vai olenko minä hyvätapainen?' Eli siis sanoma yhä erittäin selvä.

Sitten haastatellaan kaupungin tilapalvelujohtajaa (kyttämääsässä kameroitaan tottakai). Hän tekee pointin siitä miksi leikkikenttiä pitäisi saada kameravalvoa: lapsen vanhemmat voisivat valvoa lasta netin kautta (mitä helvettiä!). Jatkaa kuitenki heti "tällä voidaan tietenki eliminoida se ettei näitä roskata, säretä laseja... Se varsinainen idea mikä tässä oli, tuotaisiin tämä vanhempien apuvälineeksi". Aijaa, ai että IDEA. En usko että tässä kusetetaan edes itseään.
"voi olla että tällä hetkellä meidän yhteiskunta ei ole niin kypsä, että oltaisiin valmiita tällaiseen tekniikan hyödyntämiseen normaalielämässä". Niin mitäs me tyhmät siviilit ymmärrettäisiin. Ja seuraavaksi mennään tietenkin leikkikentällä ihmettelemänn roskausta ja rikottuja pulloja.

- Tästä tulikin ylipitkä, pitää pistää kahteen osaan -

No comments: