Saturday, April 11, 2009

Veden fluoritus

Luin tuossa hesarista jonkun hammastieteen professorin mielipiteen, jossa hän suositteli fluorin lisäämistä juomaveteen amerikan malliin Suomessakin, koska lapset eivät ilmeisesti harjaa hampaitaan tarpeeksi. Ensinnäkin jos lapset syövät liikaa sokeria, eivätkä harjaa hampaitaan tarpeeksi usein, eikö olisi jokin vähän perinteisempikin tapa hoitaa asia?, kuin fluorittaa vesi koko väestölle? Toiseksi, amerikassakin ollaan siirtymässä pois fluorituksesta, joka on suoraa sanottuna pakkolääkitystä - ja tehotonta sellaista. Tutkimuksissa on osoittettu, että veteen lisättävillä määrillä ei ole ollut kariksen estoon merkittävää vaikutusta. Viimeiseksi ja tärkeintä on ymmärtää että fluori on myrkky. Fluori siis kertyy ihmiseen pienissäkin erissä, aiheuttaen mm. tuhoa elimistössä ja muuttaen aivojen hermotoimintaa. Siksi hammastahnan kyljessä varoitetaan nielemisestä, ja siksi fluorille vedessä on säädetty EU-direktiivillä tarkka yläraja.

Tässä hieno lista: 50 syytä fluorausta vastaan

3 comments:

mik said...

Vaikeaa on ihmisiä saada ymmärtämään miksi kannattaisi käyttää fluoritonta hammastahnaa ja miksi ylipäätään kannattaa tutkia mitä teollisuusjätteitä elimistöönsä pumppaa lääketeollisuudelle sielunsa myyneiden lekurien kehottaessa...

Ebe said...

Itsekin kävin jokin aika sitten apteekissa kysymässä fluoritonta hammastahnaa - olivat ihan ymmällään: "... mutta se on fluori joka suojaa..." Hyvä keino on olla pesemättä ikeniä fluoripitoisella ja huudella kunnolla pesun jälkeen.

Vortac said...

Mik, hyvin sanottu.

Ebe, jep, itse en juo kraanavettä ja käytän luontaistuotekaupasta ostettua hammastahnaa. Hyvin ovat killuttimet suussa pysyneet, ja hampilekurikin ihan kehaisi että mun ei kannata moneen vuoteen käydä kun on niin hyväkuntoiset hampaat, ajatteli että ehkäpä en taida pahemmin karkkia mussuttaa (ja oikeassa olikin).

Tässä maailmassa on kuitenkin aivan käsittämättömän vaikeaksi tehty terveellinen elämä, vaikka puhuttaisiin pelkästään ravinnosta, saati sitten kaikenmaailman muista kemikaalituotteista jne..

On surullista, että ylipäätään valmistetaan tupakkaa, sipsejä, alkoholia yms. ja sitten voivotellaan kun lapset syövät sipsejä, polttavat tupakkaa ja alkoholisoituvat jo nuorena.

Jos yhdistetään sitten terveellisyys ja etiikka, niin meneekin jo miltei mahdottomaksi - jo pelkkä suklaan syöminenkin on erittäin epäeettistä, koska suklaapapujen tuottamisessa käytetään lapsityövoimaa. On aika hankala löytää esimerkiksi lenkkitossuja, jotka olisivat eettisesti valmistetut, eikä jossain niken sekuntiaikataulu-lapsityövoimatehtaassa..

Usein on helpompaa vain unohtaa koko juttu hetkeksi ja vain yrittää parhaansa, ja jos sitten sortuu johonkin epäterveelliseen tai epäeettiseen niin turha sitäkään liikaa stressata on maailmassa, jossa vaihtoehdot ja niiden löytäminen ja käyttäminen on tehty ensinnäkin todella työlääksi, ja toisekseen erittäin kalliiksi. (Luomu on aina kalliimpaa kuin teholannoitettu, jne..)

- Vortac